Bezoek onze winkel en werkplaats in 's-Hertogenbosch Lees meer

Cor Unum Lab

experimenteren met design

Cor Unum richt LAB in als residentie voor ontwerpers

Den Bosch – maart 2021 – Veel hedendaagse ontwerpers hebben de afgelopen jaren in samenwerking met Cor Unum het internationale design-podium betreden. Ontwerp en ambacht gaan hand in hand en vormen samen de basis van nieuwe keramische productietechnieken. Daar was ook volop ruimte voor, ook in financiële zin. Immers, het resultaat van onderzoek, ontwikkeling en co-producties met toonaangevende eigentijdse designers vormde de basis van presentaties tijdens internationale en nationale design events en -beurzen. Dat betekende ook dat alle inspanningen en kosten vooraf terugverdiend konden worden dankzij verkopen tijdens deze evenementen. Tot Covid-19 de wereld veranderde.

Door de heersende Corona-crisis is de situatie van veel designers zeer kwetsbaar. Een presentatie podium in de vorm van beurzen of exposites wordt gemist, de verkoopplaatsen zijn tijdelijk wegvallen en tegelijkertijd is er voor designers weinig financiële ruimte om samen met Cor Unum vrijelijk te experimenteren binnen het keramisch proces. Terwijl de ambitie en wil tot samenwerking zowel van de kant van de designers als van Cor Unum steevast overeind blijft. Die ambitie kreeg dan ook inhoud met de wens tot het realiseren van een Designers-in-Residence locatie waar designers de ruimte en de vrijheid krijgen om hun ontwerptaal- en onderzoek om te zetten in keramisch design.

De realisatie van dit idee werd mogelijk gemaakt dankzij een ontwikkelsubsidie van Brabant C en ‘sH Gemeente ‘s-Hertogenbosch. we hebben een separate ruimteaan de Parklaan ingericht als Designers-in-Residence locatie. Dankzij de medewerking van de verhuurder van de residentie, Brabant Wonen, kunnen een vijftal ontwerpers de komende maanden bij toerbeurt gebruik maken van deze designer-in-residence plek. De voor dit project geselecteerde ontwerpers – Kiki van Eijk, Yuri van Poppel, studio Rens en Alex de Witte en Joost van Blijsweik, zien hiermee weer kansen in een design en kunstwereld die volgens Kiki “voorgoed zal veranderen.De functie van beurzen en galeries is ‘as we speak’ al aan het veranderen en de industrie verandert ook. De hele wereld moet in feite opnieuw worden vormgegeven, zo ook het economisch model”, aldus van Eijk.

De collectie die tijdens de residence-periode tot stand komt, gaat deel uitmaken van de Cor Unum collectie en wordt onderdeel van Cor Unum beurs-presentaties in binnen- en buitenland. Het proces naar de eindproducten van de residenten wordt gedeeld via online presentaties en interviews on the job.

Yuri van Poppel 31 maart
Studio Kiki van Eijk & Joost van Bleiswijk 15 april
Alex de witte 20 mei
Studio Rens 25 Juni

Van 7 tot en met 12 juni kan men rondleiding krijgen tijdens ons open huis in tijdsloten.

RENS:
“Corunum staat voor ons voor het experiment. Een creatief lab waar twee werelden bij elkaar komen. Totale vrijheid om unieke processen te creëren, zoals dit ook bleek uit onze vorige samenwerking ‘Reddish’. Het biedt ons de ruimte om vernieuwende projecten te kunnen realiseren.”

IMG_5177
IMG_5170
IMG_5238
IMG_5160
_60A3251
Menu
preloader