Bezoek onze winkel en werkplaats in 's-Hertogenbosch Lees meer

Nominaties 2021

Design Contest Take Your Time

Nominaties/Nominees Design Contest 

*Audience Award, vote now by using this link!

 

 ‘Take Your Time’ was de oproep aan studenten van internationale kunst- en designopleidingen in het kader van de achtste editie van de Cor Unum Design Contest.

Het wedstrijdthema Take Your Time is ironisch genoeg zeer passend voor deze tijd. Ontwerper Simone Post – ambassadeur van deze editie en bedenker van het thema – gaf de deelnemers de opdracht mee om te bedenken wat het betekent als je het begrip tijd bepalend laat zijn tijdens onderzoek, ontwikkeling en voor de thematiek van het ontwerp. Het thema Take Your Time mocht in de breedste zin van het begrip geïnterpreteerd worden, mits de inzending in keramiek kan worden uitgevoerd.

Ondanks dit lastige studiejaar en de beperking van alleen online bijeenkomsten voor deelnemers aan de wedstrijd kwamen er toch ruim 70 ontwerpen binnen. Van de inzendingen werden er uiteindelijk 20 genomineerd voor de finale jury dag die zal worden gehouden op woensdag 21 april. Onder leiding van juryvoorzitter Sergio Herman (MasterChef o.a. The Jane en Pure C) zullen Mary Hessing (hoofdredacteur Woth), Timo de Rijk (Directeur Design Museum Den Bosch), Jacco La Gasse (zakelijk partner Sergio Herman), Simone Post (Studio Studio Post), Arne Leliveld (Matter .of material) en Cor Unum de winnaars aanwijzen van de 1ste, 2de en 3de prijs.

 

Publieksprijs, stem nu ook mee online!

Behalve het oordeel van de vakjury wordt ook aan u, het publiek, gevraagd om een mening te geven over de genomineerde inzendingen. Vanaf 1 april a.s. wordt er in de etalage van Cor Unum (Vughterstraat 270) een expo ingericht van de 20 ontwerpen. Bij Cor Unum zijn stembiljetten verkrijgbaar waarop bezoekers van de expo het ontwerp van hun voorkeur kunnen aangeven. De ontwerper die de meeste publiekstemmen ontvangt wordt beloond met de Publieksprijs, een bedrag van € 500,00 dat beschikbaar is gesteld door het Hermes Cultuurfonds. Het stemmen en bezoeken van de expo kan tot 20 april a.s.

De inzendingen zijn hieronder zichtbaar. Als u liever online stemt, gebruik dan deze link

https://docs.google.com/forms/d/1R7xgjNWkY547De4nEtlS4zg1M0iTCjiMK5D4Bholxqo/viewform?edit_requested=true

 

De twintig genomineerden:

 

Maud van de Sande

Titel: Cars and Bonate

‘Cars and Bonate’ is een combinatie tussen het verleden en het heden. Wat is tijd? Waar zijn we, waar gaan we naar toe en wat laten we achter ons? Door stil te staan kijk je om je heen en word je bewust van wat er allemaal al is. In dit onderzoek heeft Maud dan ook gebruik gemaakt van bestaande natuurlijke grondstoffen om zo tot nieuwe glazuren te komen. Het streven van dit onderzoek is om het milieu zo min mogelijk te belasten.

 

 

 

 

Rink Schelling

Titel: SenseBar

Sinds het Covid-19 virus kwam er een ongevraagde omslag in onze werkelijkheid die vraagt om nieuwe gedachten en gewoontes, zoals het vaker en langer wassen van onze handen. Om hier een fijn ritueel van te maken heeft Rink ‘SenseBar’ ontworpen. De vorm en textuur van de keramische bar zorgt voor een prettig gevoel tijdens het handen wassen, waardoor men wordt gestimuleerd hier de tijd voor te nemen.

 

 

 

 

Emma Meewis

Titel: Should I stay or should I go?

Emma heeft het thema ‘Take Your Time’ gekoppeld aan de tijd die ze besteed bij vrienden en familie. Om de tijd die zij bij hen besteedt te symboliseren, dacht zij aan de handeling die wordt verricht bij binnenkomst: een jas ophangen. Haar project ‘Should I stay or should I go? ‘ bestaat uit een collectie van verschillende haken, geschikt voor alle interieurs, die los zitten/hangen en aan meubelstukken kunnen worden gehaakt.

 

 

 

 

Noelle Ingeveldt

Titel: Made By Ants

Noelle wilde met dit project de relatie onderzoeken tussen een dierensoort en zijn perceptie van tijd. Ze heeft de controle over het ontwerpproces losgelaten en heeft twintig mieren laten leven en graven in een holle mal gevuld met een speciale gel. Na twee maanden, wat ongeveer 1/6 van hun totale leven is, werden de mieren verplaatst. Vervolgens werd deze mal afgegoten met gips, wat resulteerde in een lamp die fungeert als een tijdscapsule van hun werk.

 

 

 

 

Layla Dupon

Titel: Giet

‘Giet’ is ontworpen zodat planten verzorgen als speciaal wordt gezien, in plaats van als een noodzakelijk klusje. De gieters staan metafoor voor het nemen van tijd voor de kleine dingen die er echt toe doen. Deze handgemaakte gieters zijn niet alleen functioneel, maar passen door de abstracte vorm ook als sculptuur in het interieur.

 

 

 

 

 

Roee Ben Yehuda

Titel: Don’t Grow Up!

‘Don’t Grow Up’ is een thee-set voor volwassen kinderen. Elk onderdeel heeft twee verschillende designs waarmee grappige gezichten kunnen worden gemaakt. Deze thee-set is ontworpen om het kind in jou te laten spelen en lachen en je tegelijkertijd de tijd te laten nemen voor dit eigenlijke volwassen ritueel, theedrinken.

 

 

 

 

 

Nadine Rauterberg

Titel: Shape(d) by…

Nadine vindt dat er in deze maatschappij weinig ruimte is om speels te zijn, terwijl juist daar iets moois uit voort kan komen. ‘Shape(d) by..’ bestaat uit keramische objecten die je uitnodigen om spelenderwijs smaken te ontdekken en verbindingen te proeven. De gebruiker moet het eten van de speelse vormen happen, waardoor men wordt losgetrokken van wat men al kent.

 

 

 

 

Juyoung Jung

Titel: Capturing Time

Bloemen bloeien en verwelken over tijd. ‘Capturing Time’ laat gebruikers het gevoel van nostalgische schoonheid van de bloem behouden. De gebruiker kan de bloemblaadjes gemakkelijk verzamelen door de verwelkte bloem in de opening van de vaas te plaatsen en eraan te trekken. Hierdoor kun je de gevallen bloemblaadjes die op de schaal terecht komen gebruiken als verf of om een geurtje van te maken.

 

 

 

 

Wies van den Maagdenberg

Titel: Een Kopje Tijd

We leven in een tijd waar snelle massaproductie en goedkope prijzen normaal zijn geworden, daarin verliezen we de aandacht en de liefde voor producten en vakmanschap. Sommige mensen zeggen dat je liefde en tijd niet kan kopen, maar Wies gelooft dat handgemaakte producten het tegendeel bewijzen. ‘Een kopje tijd’ is een onderzoek waar zij een standaard massaproductie koffiekopje, opnieuw maakt en in het proces, tijd toevoegt of weghaalt. Van deze serie kopjes heeft ze een boek gemaakt waarin je kan zien hoe belangrijk aandacht en tijd is in producten.

 

 

 

 

Malu Versteeg

Titel: Tafel-tijd

‘Tafel-tijd’ is een driedelig, inefficiënt, lastig en bewerkelijk servies: een servies dat vraagt om onze tijd. Het wankel-bord moet met opperste concentratie en geduld worden gebruikt om te voorkomen dat hij kiepert, de magere-beker vertraagt; hij dient met uiterste zorgvuldig te worden gebruikt, de kom vraagt om behendigheid en concentratie; kleine hapjes in een rustig tempo. Als efficiëntie en gemak wegvallen is er ruimte voor stilstand en vertraging.

 

 

 

 

Floris Meijer

Titel: CVA plates

Floris Meijer is opgegroeid in Gorssel op een boerderij. Samen met mijn vader moeder, broer en zus helpen ze overal een handje mee. Afgelopen jaar heeft de moeder van Floris een hersenbloeding gekregen, een CVA, waardoor ze o.a. haar linkerarm niet meer kan gebruiken. Daarom heeft Floris ‘CVA plates’ ontworpen. Hiermee kan ze weer zelfstandig eten en de tafel kan dekken. De hoge rand zorgt ervoor dat ze het bord goed kan vastpakken, door de schuine hoek kan het eten goed op een vork of lepel worden geschoven en door de bolletjes op het bord wordt het eten tegen gehouden.

 

 

 

 

Miao Li

Titel: My Own Private Clock

‘My Own Private Clock’ is een schaal en tegelijkertijd een waterklok om jouw eigen tijd te bepalen en meten. Want wat is tijd? Volgens Miao is tijd een subjectief gevoel voor iedereen. Tijd is een geconstrueerd concept van metingen. Dit is weergegeven in de waterklok waarmee de subjectieve tijd van de gebruiker gemeten wordt.

 

 

 

 

 

Bo Vesseur

Titel: Licht de dag

Met ‘Licht van de dag’ wordt de tijd letterlijk in beeld gebracht door de stand tijd van het product. Het verschijnen en verdwijnen van daglicht heeft een leidende rol in ons leven, het ligt aan de basis van de door ons verzonnen ‘tijd’. Met het ontwerp ‘Licht de dag’ zie je de tijd letterlijk aan je voorbijgaan met de komst van het licht. Terug naar de basis van wat tijd is.

 

 

 

 

Sofie de Leeuw van Weenen

Titel: Bloementuin

De tijd nemen om tot rust te komen is, vooral nu, heel belangrijk. Veel mensen vinden het lekker om in de natuur te ontspannen. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk op het moment dat zij dit hard nodig hebben. Daarom is de ‘Bloementuin’ ontworpen, waarmee men altijd kan genieten van een unieke, keramische tuin. Met de ‘Bloementuin’ kan de tuin binnen worden gehaald, de tuin worden uitgebreid of het terras worden opgefleurd. De objecten zijn geïnspireerd op vormen van de natuur zelf: bloeiende bloemen, bloemknoppen en paddenstoelen.

 

 

 

 

Benedetta Pompili

Titel: Thrown Time

‘Thrown Time’ onderzoekt de lengte van het maakproces. Bij dit ontwerp is met name de tijd nemen voor het proces van belang. Bij het draaiproces zijn gemengde resten gerecyclede klei gebruikt. De marmering wordt hierdoor beïnvloedt: des te langer wordt gedraaid, des te meer de kleuren vermengen en vervagen. Daarnaast is de tijd letterlijk weergegeven doordat de werkelijke tijd (A) en de vooringenomen tijd (P) in de producten zijn gestanst.

 

 

 

 

Josha Veldheer

Titel: Tilt It

‘Tilt It’ is een speels en interactief product dat de gebruiker aanmoedigt om meer tijd te nemen om te rusten en te relaxen. Het ontwerp bestaat uit zes verschillende vormen die je op allerlei manieren op elkaar kan stapelen en laten balanceren. Eenmaal in een bepaalde stand kan ‘Tilt It’ bewaard worden als decoratief beeld, maar dient het ook als constante herinnering om vrije tijd te nemen.

 

 

 

 

Tino (Tianao Yu)

Titel: The Sanding Clock

‘The Sanding Clock’ is een enorme zandklok (schaalmodel) met daarin kleine zandsteentjes die het toekomstige fijnere zand genereren. Hoe lang zal dit duren? Beweeg de klok, luister ernaar, voel de verschillende tijdschaal van de natuur en van de mens. Het ontwerp laat niet alleen zien hoe de tijd verstrijkt, maar moedigt het publiek ook aan de tijd te nemen om stil te staan bij het verstrijken van tijd.

 

 

 

 

Inge Ooghe

Titel: TA(B)LES

‘TA(B)LES’ is een keramisch tafelblad, voor een bijzet- of salontafel, dat een verhaal vertelt: a table telling a tale. De dialoog tussen glazuren, oxides en slibs op het oppervlak evoceert de essentie van een iemands inspirerende levensverhaal, de ziel van een eeuwenoude stad of gewoon een emotie. Het ontwerp is de perfecte samenkomst van gezelligheid, gesprekken en verhalen. Net zoals een echte pagina, kan een TA(B)LE-blad aan weerszijden iets vertellen.

 

 

 

 

Julia Huhnholz

Titel: Stratum – Regrowing Layers of Time

‘Stratum – Regrowing Layers of Time’ is gebaseerd op het vangen van de tijd in de lagen van de klei. Het onderzoek laat het publiek de vorming van de duizenden jaren oude grondstof herbeleven. Het ontwerp wordt gekenmerkt door het vertragen en herhalen van het gietproces: hoe langer en vaker de slib in de gipsvorm rust, hoe groter de vorm en structuur in het vat wordt.

 

 

 

 

Diana Catalina Penciu

Meditation Rings

Dit ontwerp dient als analoge meditatiegids. De twee ringen zijn identiek en hebben ieder 75 ribbels als een tactiele gids om met je duim te volgen, bij elke inademing en elke uitademing, de ene in de rechterhand, de andere in de linker. Deze microbeweging hebt je om op te focussen en je gedachten niet te laten afdwalen. Wanneer je helemaal rond bent en het einde hebt bereikt, is de tijd om en heb je tien minuten de tijd genomen om te mediteren.

Menu