Bezoek onze winkel en werkplaats in 's-Hertogenbosch Lees meer

Eerste prijs voor bord Amy van Enrico Rapell

Cor Unum ontwerpwedstrijd

Vanwege de betrokkenheid van Cor Unum bij het opleiden van jong keramisch ontwerptalent, worden studenten aan internationale opleidingen voor Kunst- en Vormgeving door dit keramisch aterlier jaarlijks uitgedaagd deel te nemen aan een ontwerpwedstrijd.

De wedstrijd, die dit jaar de zesde editie kende, focust elk jaar op een ander thema. Dit jaar stond de strijd in het teken van ‘Sharing + Caring’. Studenten werd gevraagd om een ontwerp te ontwikkelen dat van betekenis kan zijn voor anderen, bijvoorbeeld door het delen van ideeën, zorgen en oplossingen. Sharing + Caring kan refereren aan begrippen als duurzaamheid, het delen van voedsel, afvalproblematiek, liefdadigheid en de tegenstelling tussen individualisme en de samenleving.

Meer dan 100 studenten schreven zich in voor de wedstrijd en daaruit werden 20 ontwerpen genomineerd. Deze werden op 26 maart beoordeeld door een jury die bestond uit juryvoorzitter Sergio Herman (chefkok), Mary Hessing (founder  WOTH, Wonderful Things magazine), Timo de Rijk (Directeur Design Museum Den Bosch), Just Haasnoot (interieur architect) en Charlotte Landsheer (ontwerper) .

Winnaars

De winnende inzending van Sharing + Caring was van Enrico Rapella, student aan de Design Academy, met zijn ontwerp Amy. De naam refereert naar etiquettedeskundige Amy Groskamp-ten Have, maar haar ‘Hoe heurt het eigenlijk’ werd vertaald naar de wereld van vandaag.  Een overtuigend en origineel ontwerp van een bord met als extra erop verwerkt een houder om je mobiele telefoon in te verstoppen om te voorkomen dat deze een stoorzender wordt tijdens een gezamenlijke maaltijd.

Een hedendaagse interpretatie en vormgeving van de ouderwetse vijzel door Lea Cadiou verdiende de 2deprijs. Een functioneel maar vooral ook een esthetisch object, dat tijdens de maaltijd wordt gebruikt om verschillende kruiden en ingrediënten te vermalen en vervolgens met elkaar te delen. Lea studeert eveneens aan de Design Academy in Eindhoven.

De Taiwanese Ssu Ting Wan – studente aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten -ontwierp een porseleinen chopstick set vanuit de gedachte dat het houten equivalent 2,9 miljoen bomen per jaar kost. “Pure poëzie en organisch van vorm. Keramiek in deze vorm is nog niet eerder gezien. Het geeft meerwaarde aan je eetbeleving”, aldus de jury. Dat oordeel was goed voor een 3deprijs.

Dit jaar had ook het publiek een stem in de beoordeling. De afgelopen drie weken konden bezoekers aan Cor Unum stemmen op een van de genomineerde ontwerpen. Door de meer dan 600 stemmers werd als winnaar aangewezen het ontwerp Brood en Spelen van de Belgische Maite Denolf, een bord waarop brood, zout, peper en olie op een bijzondere wijze met elkaar gedeeld kunnen worden.

 

IMG_1518
Menu
preloader