Bezoek onze winkel en werkplaats in 's-Hertogenbosch Lees meer

Winnaars ontwerpwedstrijd 2021

Design Contest Take Your Time

Ontwerpwedstrijd Cor Unum

Veel tijd door nieuw talent

 

’s-Hertogenbosch, 21 april 2021 – ‘Take Your Time’ was de oproep aan studenten van internationale kunst- en designopleidingen in het kader van de achtste editie van de Cor Unum Ontwerpwedstrijd.

 

Het wedstrijdthema Take Your Time is – ironisch genoeg  -zeer passend voor deze tijd.  De deelnemers kregen de opdracht om te bedenken wat het betekent als je het begrip tijd bepalend laat zijn tijdens onderzoek en ontwikkeling van een ontwerp. Het resultaat was er naar, er bleek enorm veel tijd gestoken te zijn over onderzoek, introspectie in het perspectief van de tijd waarin we nu leven. Want ondanks dit lastige studiejaar en de beperking van alleen online bijeenkomsten voor deelnemers aan de wedstrijd kwamen er toch ruim 90 ontwerpen binnen. Van de inzendingen werden er uiteindelijk 20 genomineerd voor de finale jury dag die werd gehouden op woensdag 21 april. Onder leiding van voorzitter Sergio Herman (MasterChef o.a. The Jane en Pure C) zullen Mary Hessing (hoofdredacteur Woth), Timo de Rijk (Directeur Design Museum Den Bosch), Jacco La Gasse (zakelijk partner Sergio Herman), Simone Post (Studio Studio Post), Arne Leliveld (Matter of material) en Lotte Landsheer, (curator /directeur Cor Unum ) de winnaars aanwijzen van de 1ste, 2de en 3de prijs.

 

De winnaars

Dankzij zijn interessante en poëtische visie op het begrip tijd en het goed doordachte concept ging de 1ste prijs overtuigend naar Miao Li met My Own Private Clock, een schaal en tegelijkertijd een waterklok waarmee de subjectieve tijd van de gebruiker gemeten wordt. Tijd is niet te stoppen vindt 2deprijs winnaar Juyoung Jung uit Zuid-Korea die met haar vaas Capturing Time ook de vergankelijkheid van uitgevallen bloemen een tijdloze rol geeft. De Belgische Layla Dupon verdiende met Giet een 3de prijs. Haar set handgemaakte gieters ziet zij als metafoor voor het tijdnemen voor de kleine dingen die er echt toe doen.

 

Publieksprijs

Behalve het oordeel van de vakjury wordt ook aan het publiek gevraagd om een mening te geven over de genomineerde inzendingen. Ruim 800 passanten langs de etalage van Cor Unum waarin de genomineerd werken werden geëxposeerd vulden een stembiljet met het werk van hun voorkeur. Uiteindelijk werd met een vrij grote meerderheid gekozen voor het ontwerp van Floris Meijer, de CVA-plates. Toen bleek dat de moeder van Floris na een hersenbloeding haar linkerarm niet meer kon gebruiken en veel handelingen haar veel meer tijd kostten dacht hij na over een servies dat haar zelfstandigheid weer voor een deel teruggaf. Borden met een hoge rand zorgen ervoor dat ze deze goed kan vastpakken, een schuine hoek in het bord maakt dat het voedsel makkelijk op het bestek kan worden geschoven en keramische bolletjes op het bord voorkomt dat het eten wegschuift. Wel iets anders dan de gebruikelijke plastic hulpmiddelen.  Met deze Publieksprijs ontvang Floris  een bedrag van € 500,00, beschikbaar gesteld door het Hermes Cultuurfonds.

 

Alle genomineerde ontwerpen in de Cor Unum Ontwerpwedstrijd zijn tot 14 mei te bezichtigen in de galerie/winkel van Cor Unum aan de Vughterstraat 270 in Den Bosch.

 

1e Jury prijs :

 

  

Miao Li

Titel: My Own Private Clock

‘My Own Private Clock’ is een schaal en tegelijkertijd een waterklok om jouw eigen tijd te bepalen en meten. Want wat is tijd? Volgens Miao is tijd een subjectief gevoel voor iedereen. Tijd is een geconstrueerd concept van metingen. Dit is weergegeven in de waterklok waarmee de subjectieve tijd van de gebruiker gemeten wordt.

 

2e Jury prijs

Juyoung Jung

Titel: Capturing Time

Bloemen bloeien en verwelken over tijd. ‘Capturing Time’ laat gebruikers het gevoel van nostalgische schoonheid van de bloem behouden. De gebruiker kan de bloemblaadjes gemakkelijk verzamelen door de verwelkte bloem in de opening van de vaas te plaatsen en eraan te trekken. Hierdoor kun je de gevallen bloemblaadjes die op de schaal terecht komen gebruiken als verf of om een geurtje van te maken.

 

 

 

 

3e Jury prijs

Layla Dupon

Titel: Giet

‘Giet’ is ontworpen zodat planten verzorgen als speciaal wordt gezien, in plaats van als een noodzakelijk klusje. De gieters staan metafoor voor het nemen van tijd voor de kleine dingen die er echt toe doen. Deze handgemaakte gieters zijn niet alleen functioneel, maar passen door de abstracte vorm ook als sculptuur in het interieur.

 

 

 

 

 

Publieksprijs

Floris Meijer

Titel: CVA plates

Floris Meijer is opgegroeid in Gorssel op een boerderij. Samen met mijn vader moeder, broer en zus helpen ze overal een handje mee. Afgelopen jaar heeft de moeder van Floris een hersenbloeding gekregen, een CVA, waardoor ze o.a. haar linkerarm niet meer kan gebruiken. Daarom heeft Floris ‘CVA plates’ ontworpen. Hiermee kan ze weer zelfstandig eten en de tafel kan dekken. De hoge rand zorgt ervoor dat ze het bord goed kan vastpakken, door de schuine hoek kan het eten goed op een vork of lepel worden geschoven en door de bolletjes op het bord wordt het eten tegen gehouden.

 

 

 

 

Speciale vermelding :

Tino (Tianao Yu)

Titel: The Sanding Clock

‘The Sanding Clock’ is een enorme zandklok (schaalmodel) met daarin kleine zandsteentjes die het toekomstige fijnere zand genereren. Hoe lang zal dit duren? Beweeg de klok, luister ernaar, voel de verschillende tijdschaal van de natuur en van de mens. Het ontwerp laat niet alleen zien hoe de tijd verstrijkt, maar moedigt het publiek ook aan de tijd te nemen om stil te staan bij het verstrijken van tijd.

 

 

 

 

Wies van den Maagdenberg

Titel: Een Kopje Tijd

We leven in een tijd waar snelle massaproductie en goedkope prijzen normaal zijn geworden, daarin verliezen we de aandacht en de liefde voor producten en vakmanschap. Sommige mensen zeggen dat je liefde en tijd niet kan kopen, maar Wies gelooft dat handgemaakte producten het tegendeel bewijzen. ‘Een kopje tijd’ is een onderzoek waar zij een standaard massaproductie koffiekopje, opnieuw maakt en in het proces, tijd toevoegt of weghaalt. Van deze serie kopjes heeft ze een boek gemaakt waarin je kan zien hoe belangrijk aandacht en tijd is in producten.

 

 

 

 

Maud van de Sande

Titel: Cars and Bonate

Wat is tijd? Waar zijn we, waar gaan we naar toe en wat laten we achter ons? Wat hebben we, hoe willen wij verder en hoe kunnen wij zorgvuldig omgaan met wat wij achter laten?

Door stil te staan kijk je om je heen en wordt je bewust van wat er allemaal is. Het streven van dit onderzoek is om het milieu zo min mogelijk te belasten. Laat je inspireren door mijn onderzoek, de combinatie van het verleden met het heden.

We leven allemaal maar een keer. We moeten daarvan genieten zonder dat het ten koste gaat van anderen.

 

 

 

v.l.n.r: lotte Landsheer, Simone Post, Sergio Herman, Timo de Rijk, Jacco la gasse, Mary hessing en Arne lelieveld.

 

 

 

Menu
preloader