Michele De Lucchi – Alessandro Mendini George Sowden – Andrea Branzi

’s-Hertogenbosch, 1 mei 2022

De jonge ontwerper Tom Boekema (1983-2022) raakte tijdens zijn ontwerpcarrière enorm geïnspireerd door de ideeën van de Memphis Group, een groep in Italië gevestigde jonge ontwerpers in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Tom besloot in 2013 de Memphis-filosofie en zijn fascinatie voor deze groep te eren door een keramisch project te cureren met 4 iconische vertegenwoordigers van Memphis. Hij vroeg deze Italiaanse ontwerpers van naam en faam mee te werken aan een serie ontwerpen in het teken van de vier seizoenen. De begeleiding van de ontwikkeling én de productie van deze serie was in handen van Cor Unum

Alessandro Mendini (1931 – 2019) nam de lente – in het Italiaans Primavera – voor zijn rekening met als resultaat een prachtige frisse groen/ gele vaas, typerend voor de ontwerphand van Mendini . “Het is belangrijk dat een ontwerp een ziel heeft”, zei Mendini eens over zijn ontwerp”.

Andrea Branzi (1938) koos voor de herfst, Autonnu, en verbeeldde deze met een prachtige mat bruin geglazuurde vaas, typerend voor het architecturale talent van Branzi . 

Michele De Lucchi (1951) liet zich inspireren door Iverno, de winter. De Lucchi studeerde architectuur in Florence en maakte deel uit van de Italiaanse periode van radicale en experimentele architectuur en design.

George Sowden (1942) tenslotte, van origine een Brit, maar vanaf 1970 woonachtig in Milaan, gaf vorm aan de zomer met zijn vaas Estate, een roze/rood/ geel gegla- zuurde vaas, typerend voor de kleurrijke designhand van Sowden.

Het bijeen brengen van deze vier iconische representanten van de Memphis Group in één keramisch project was een kwestie van bijna tien jaar intensief overleg met de helden en inspirators van Boekema. Kort na het tot stand komen van de serie overleed Tom Boekema. Zijn indrukwekkende nalatenschap ging in première bij Galerie Spazio Nobile in Brussel en wasdaar te bezichti
Na Brussel was Le quattro stagioni di Tom ook te zien zijn tijdens de internationale designbeurs Salone di Mobile in Milaan. Daar werd de serie gepresenteerd in de Studio Michele De Lucci.

Play Video

Zoek door onze collectie

Sluiten