Alessandro Mendini (Milaan, 1931 – 2019) was een wereldwijd gekende ontwerper die een belangrijke stempel gedrukt heeft op de internationale vormtaal. Mendini was grondlegger van de Postmodernistische ontwerp groep Alchimia en hij ontwierp voor onder meer Alessi en Venini. Daarnaast was hij hoofdredacteur van verschillende internationale magazines voor architectuur en design.

In Nederland kennen we hem vooral als architect van het Groninger Museum. Alleen en met anderen ontwierp hij meubels, objecten, kleding, theatrale decors en architectonische projecten. Mendini schreef verschillende boeken over design (o.a. Unhappy Design) en architectuur (o.a. Farewell Architecture). Zijn werk maakt deel uit van de vaste collecties van het Museum of Modern Art in New York (MoMa) en het Centre Pompidou in Parijs. Werk van Mendini wordt wereldwijd gepresenteerd in musea. In februari 2014 ontving hij in Milaan nog de belangrijke eervolle Europese Prijs voor Architectuur.

In 2009 begon het avontuur tijdens een stage van Tom Boekema in Milaan. Een vriendschap ontstond tussen Tom en Alessandro Mendini wat uitgroeide tot een bijzonder keramiek project en samenwerking met Cor Unum in 2015. Het project, vier seizoenen in vier grote vazen. Het eerste ontwerp was van Mendini genaamd de Primavera (lente) vaas.
In 2015  hebben we de Primavera tijdens de Salone mobile in Milaan gepresenteerd.

In mei 2022 startte de presentatie van dit project met alle-vier de ontwerpen in Brussel.

Na het overlijden van Allesandro hebben zijn dochters  Fulvia en Elisa de zorg over zijn werk. Samen met hen gaan we de schalen nog maken die Mendini in 2015 tekende voor Tom en Cor Unum.