Ettore Sottsass (Innsbruck, 14 september 1917 – Milaan, 31 december 2007) was een Italiaans architect en ontwerper van de late 20e eeuw. Hij was de oprichter van de Memphis Groep.
Sottsass werd geboren als zoon van een Italiaanse architect en een Oostenrijkse moeder. In 1929 verhuisde het gezin naar Turijn. Sottsass studeerde architectuur aldaar en haalde er in 1939 zijn diploma aan de polytechnische school van Turijn. Sottsass hield zich overigens meer met schilderkunst en beeldhouwen bezig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gemobiliseerd. In Sarajevo werd hij krijgsgevangene gemaakt.

Na de oorlog opende hij in 1947 in Milaan zijn eerste ontwerpstudio, en bouwde een carrière uit met ontwerp en productie van industrieel vormgegeven design. In 1956 volgde hij in New York een stage bij de Amerikaanse ontwerper George Nelson. In de daaropvolgende jaren was Sottsass een belangrijk vernieuwer met karakteristieke ontwerpen voor meubilair, kantooruitrusting, verlichting en juwelen. Zijn uitgedacht design beïnvloedde sterk de avant-garde architectuur van de jaren zestig en zeventig.

Uit Sottsass’ 20-jarige samenwerking met Olivetti ontstonden vanaf 1958 veel nieuwe en uiteenlopende producten.

De in 1981 gevormde Memphis Groep werkte vernieuwend en daagde het mainstream design uit. Daaruit kwamen producten uit voort zoals de Casablanca- en de Carltonkast. Dit laatste ontwerp staat symbool voor de denkwijze van “Memphis”. Deze veelkleurige boekenkast met open en schuine delen, voorzien van enkele laden, steunt op een solide voetstuk, heeft verder de vorm van een klassiek nachtkastje langs een bed, waaiert vervolgens uiteen als een boom en eindigt in een kubistisch vormgegeven kruin. Het geheel oogt meer als een sculptuur dan een functioneel opbergmeubel voor boeken.

Naast zijn werk voor Memphis was Sottsass ook actief als vormgever voor Alessi, Artemide en Cor Unum. Voor Cor Unum vormde hij de schalen Tarzan en Jane. Het ontwerp is uit 1999 en is gelimiteerd tot 100 stuks. De schalen zijn genummerd en gesigneerd.
Tot op hoge leeftijd was hij nog actief binnen de groep Sottsass Associati.

De vormgever overleed kort nadat een griep bij hem tot hartcomplicaties had geleid.