Gijs Bakker (Amersfoort, 1942) volgde een opleiding tot sieraad ontwerper en industrieel ontwerper aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Konstfack Skolen in Stockholm, Zweden.

Tot zijn werk behoren sieraden, woon accessoires, huishoudelijke apparaten, meubels, interieurs, openbare ruimtes en tentoonstellingen. Hij ontwierp voor bedrijven als Polaroid, Artifort, Droog Design, Castelijn, HEMA, Royal VKB en ENO Studio.

In 1993, richtte hij samen met kunsthistorica en critica Renny Ramakers het ontwerperscollectief Droog Design op, een collectie producten van (inter)nationale ontwerpers. Bakker was art director van ‘Droog’ en stelde tot 2009 gezamenlijk met Ramakers de collectie samen.

Bakker gaf gedurende 40 jaar les op verscheidene academies, zoals ArtEZ, academie van beeldende Kunst Arnhem, de TU Delft en de Design Academy Eindhoven waar hij werkzaam was van 1987 tot 2012 en vanaf 2000 als Hoofd van het Masters Programma.

In 1996 richtte hij de stichting Chi ha paura…? op (‘Wie is er bang voor …?’) samen met Marijke Vallanzasca. Met Chi ha paura…? toonde hij de internationale design wereld dat een sieraad meer is dan een decoratieve mode accessoire. Het merk CHP daagt de gevestigde weerstand tegen het hedendaagse sieraadontwerp uit.

Gijs Bakker geeft wereldwijd workshops en lezingen over zijn eigen werk, Chi ha paura…? en Droog Design en een regelmatig gevraagd jurylid. Recentelijk werd de retrospectieve expositie “Gijs Bakker and Jewelry” bij meerdere internationale musea tentoongesteld en gaf Arnoldsche Publishers de bijbehorende monografie uit. Hetzelfde geldt de overzichtstentoonstelling “Designers on Jewellery, twelve years of Jewellery Production by Chi ha paura…?”.  Bakker’s werk is internationaal vertegenwoordigd in diverse museum- en privé collecties.