Inge Bečka (1963) is een echte virtuoos in het werken met porselein. Sinds haar 2-maandelijkse werkperiode in China vanaf 2012 heeft haar carrière als kunstenaar/designer een grote vlucht genomen. Het spelen met vormen en kleuren is haar met de paplepel ingegoten door haar vader (architect) en moeder (beeldend kunstenaar).

Transformatie is de rode draad. Objecten die van ander materiaal gemaakt zijn, een ondersteunende functie hebben en vaak ‘waardeloos’ zijn, worden in porselein getransformeerd van bijzaak naar hoofdzaak. Een ribbelige vieze rioolpijp die onder de grond ligt en ons afval wegvoert, werd getransformeerd in grote ‘kostbare’ porseleinen strakke objecten en een wegwerp-item werd een porseleinen objectje voor in de vitrinekast!

Haar werk wordt ondermeer verkocht in museumwinkel Princessehof in Leeuwarden, Co van der Horst Design Village Amstelveen, Bas van Pelt Interieur Den Haag, designwinkel van Art Zaanstad. Zij presenteerde haar werk op diverse beurzen en tentoonstellingen; lifestyle fair LXRY Amsterdam (2015), Salone del Mobile Palazzo Turati – ‘The Dutch in Milano’ (2016/2017), Tools Galerie Parijs (2017), Midsummer Inspiration Amsterdam (2019), Masterly The Hague (2018/2019/2021) waar hedendaagse kunst en design in combinatie met schilderijen van Oude Meesters wordt gepresenteerd. Een porseleinen tegel uit The Ridge Collection, een co-productie met textielvormgeefster Mariëtte Wolbert, is opgenomen in de collectie van Koninklijke Tichelaar Makkum.

In China werd al eeuwen geleden een soort container, de Saggar pot, gebruikt om het werk te beschermen. Er werd in houtovens gestookt en daardoor konden de open vlammen, de rook, rondvliegend puin en as het werk beschadigen. Saggars hebben allerlei vormen en maten; waaronder cilinders met een opstaande rand en taps-toe lopende onderkant naar de bodem.

“Tijdens mijn laatste verblijf eind 2019 heb ik wat oude Saggar werkplaatsen bezocht om de geschikte vorm en maat te vinden. Zo is het idee ontstaan om van deze ondersteunende containervormen juist de hoofdvorm te maken. De strakke duidelijke vorm en het goed kunnen stapelen van de separate elementen leent zich bijzonder goed om een hedendaagse tulpen-stapel-vaas te ontwikkelen. Voila!”

De Saggar Stack is een tulpen-stapel-vaas, maar er kunnen natuurlijk ook andere bloemen in. Deze bijzondere vaas is verkrijgbaar in verschillende kleuren en motieven. U begint met een vaas en deksel en kunt vervolgens zelf bepalen hoe hoog u de vazen opstapelt en hoe u de vazen ​​combineert. Idee & prototype Inge Bečka & Henk Vinke.