Klaas Kuiken’s producten en ontwerpen komen voort uit een fascinatie voor het creatieve proces en de invloed daarvan op het eindresultaat. Hoewel Klaas duidelijk een productontwerper is, is hij in zijn werkplaats meer een vakbekwame ambachtsman en nieuwsgierige uitvinder. Het zal geen verrassing zijn dat de Discovery Channel TV show ‘How it’s made’ een van Klaas’ grootste inspiratiebronnen is. Dit programma wekte een fascinatie op voor massaproductie en de vraag ‘wat is de invloed van massaproductie in relatie tot de identiteit van producten’ werd een centraal thema in zijn werk.

Is het mogelijk om het productieproces van bulkproducten ook te gebruiken voor het maken van afwijkende producten? In hoeverre wordt de identiteit van een product beïnvloed of bepaald door het productieproces? Klaas onderzoekt graag hoe de twee werelden van vakmanschap en (massa)productie samengebracht kunnen worden. Het resultaat is dat Klaas Kuiken’s ontwerpen een mix van unieke eigenschappen en standaardisatie laten zien die samensmelten tot één product. Zijn kijk op materialen, productietechnieken en productieprocessen is verfrissend, verrassend en charmant tegelijk.

Klaas is erg geïnteresseerd in nieuwe materialen en innovatieve productiemethoden. Daarom werkt hij regelmatig samen met initiatiefnemers, co-designers en fabrieken. Hij werkte graag met Cor Unum vanwege hun expertise en technische kennis.