NL Architects is in 1997 opgericht in Amsterdam. De 4 partners, Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse en Mark Linnemann, werkten echter al samen sinds het begin van de jaren negentig. Aangezien zij in Amsterdam woonden en in Delft studeerden begonnen ze als ‘carpool bureau’. Het eerste kantoor was een blue-metallic Ford Escort Station. Ze beschouwen zichzelf in die zin als Autodidact; de terugkerende fascinatie met mobiliteit en asfalt is terug te voeren op hun ‘opleiding’ op de snelweg. De bumper sticker als logo is dan ook goed te begrijpen; de punt voor de NL geeft aan dat ze ook weg zijn van de digitale snelweg. Vaak richten hun projecten zich op de gangbare aspecten van het dagelijks leven, inclusief de negatieve of niet gewaardeerde, die worden ontwikkeld of verbogen om de onverwachte potentie van de dingen die ons omgeven aan het oppervlak te brengen.

Een aantal projecten zijn Parkhouse/Carstadt (een poging tot integratie van automobiliteit en architectuur), WOS8 (een naadloos Warmte Overdracht Station in Utrecht), de Mandarina Duck Store in Parijs (voor/met Droog Design) en de Nederlandse bijdrage voor de Biennale in Venetië in 2000 (de zogenaamde NL Lounge). De BasketBar (een Grand Café met een basketbalveld op het dak op de Universiteitscampus van Utrecht) en de conferencelunchloungelobby voor de verzekeringsmaatschappij Interpolis in Tilburg, een woning in Korea, een openbaar plein in Dordrecht, de herontwikkeling van de onderruimte van de opgetilde snelweg A8 in Koog aan de Zaan (inclusief sportvoorzieningen, een skate zone, een supermarkt en een mini haven) en een gebouw voor een voetbalvereniging in Utrecht zijn recentelijk opgeleverd.

Op dit moment is het bureau betrokken bij ‘numerous projects in various stages of development’, waaronder woningbouwprojecten van verschillend formaat, culturele faciliteiten en sportgebouwen. Begin 2007 won het bureau de prestigieuze prijsvraag voor Groninger Forum: een zinderende mix van bibliotheek, museum, filmtheater en plein.

Mark Linnemann heeft het bureau begin 2003 verlaten. Buiten de partners heeft het bureau een wisselende bezetting van rond 20 medewerkers en stagiaires afkomstig uit vele landen. Het eerste ‘boek’ .NL 98 99 00 is verkrijgbaar bij 010 publishers voor slechts 6 euro! DD10, the Remix Reality –een monografie in de Design Document serie van de Koreaanse uitgever Damdi – ligt nu in de winkels.