Le quattro stagioni di Tom

Het grote avontuur begon toen jij in 2009 stage liep in Milaan. Je hebt toen je grote held Alessandro Mendini opgezocht om een interview met hem te houden en al snel ontstond er een mooie vriendschap tussen jullie. Mendini kreeg net zo veel respect voor jou als jij al had voor hem. Samen maakten jullie plannen voor ontwerpen in keramiek en jij wist al gauw dat de uitvoering moest gebeuren in Den Bosch bij ons, het keramiekatelier Cor Unum.

Ons eerste contact was 20 november 2012. Jouw enthousiasme, jouw overredingskracht om nog iets met Mendini te kunnen maken, maar vooral Tom jouw passie en ongelooflijke kennis van de Memphis-groep, was heel indrukwekkend. Je wist toen al wat het moest worden en met wie.

In 2013 nam jij, Tom het initiatief om de vier grootste ontwerpers van de Memphis-groep te vragen om mee te werken aan een serie ontwerpen in het teken van de vier seizoenen. Dit thema is breed en gaf de ontwerpers dan ook alle vrijheid om in hun eigen kenmerkende stijl te ontwerpen.

Ondertussen kregen de ontwerpers precies te horen waaraan de vaas moest voldoen: van het formaat, tot hun onderlinge samenhang en de uiteindelijke verkoopprijs in de winkel.

Primavera

Aan Alessandro Mendini werd gevraagd om de “lente vaas”– in het Italiaans Primavera – voor zijn rekening te nemen. In die tijd heb je als het kon 1 tot 2 dagen wekelijks bij ons gewerkt. Je hebt geshaped en geschuurd tot het ontwerp klaar was. En in 2015 ging je vol trots naar Milaan om de vaas te overhandigen aan je grote vriend Mendini. Tijdens de Salone del Mobile hebben we de presentatie gehouden van de vaas samen met Mendini. Wat een onvergetelijk moment, zo veel paparazzi, het klikkende geluid van al die fotocamera’s, toen jij met hem uit de auto stapte. We voelden ons even lady Di en Mick Jagger samen.

Daarna had je vrijwel meteen een ontwerp te pakken van Michele De Lucchi. Jij ging les geven op het Sint Lucas, wij hebben het stokje overgenomen en de Inverno vaas, “de winter” werd gevormd. Dit architecturale object hebben we in 2016 gepresenteerd tijdens de Salone de Mobile. Tom, we stonden er helemaal klaar voor en net zoals het vorige jaar dachten we weer de show te stelen. De pers werd uitgenodigd, musea en andere vormgevers. Alleen één ding werkte niet mee.. De Lucchi kwam niet opdagen: geen tijd.

We hebben samen vervolgens stad en land bewogen om contact met hem te krijgen. Via musea, via verzamelaars, via familie van Sottsass et cetera. Maar hoe groter de Maestro hoe breder de ring om hem heen. Het mocht niet lukken…

Bijna hadden we de moed opgegeven tot we begin dat jaar ons weer bedachten: “we hebben dit prachtige ontwerp, het kan toch niet waar zijn…”. We probeerden het weer en we hebben ons geheime wapen ingeschakeld: Diane, onze vriendin uit Rome. We schrokken ons echter kapot toen Diane na al een week doodleuk belde: gelukt!… De Lucchi vraagt wanneer jullie langs willen komen!!

Toen hebben we besloten door te pakken en je had je keuze al laten vallen op Andrea Branzi voor de “herfst-vaas “– in het Italiaans Autunno. Deze veelzijdige vormgever met zijn fijne ranke houten model. In een ongelooflijke snelheid en precisie hebben we met het hele team ook nog eens George Sowden zijn ontwerp Estate vaas “de zomer” gemaakt. De laatste is echt warm uit de oven gehaald en zo mee naar Milaan vervoerd.

Wie in de wereld lukt het nog om de grootste namen uit het Italiaanse design te strikken voor een klein maar fijn keramiekbedrijf in Nederland? Tom had alles tot in de puntjes voorbereid, contacten en bezoeken geregeld, onze afspraken als een blokkenschema op een festival rondgestuurd en zelfs onze vrije tijd tot het laatste gaatje gevuld met bezoeken aan design-winkels, galeries en musea… Hoorden we eerder deze week niet al genoemd dat Tom “alles uit het leven wilde halen”? Dat bleek namelijk ook weer tijdens onze week in Milaan.

Onze eerste afspraak was met Andrea Branzi; inmiddels halverwege de 80, uitermate broos van gezondheid maar hij ontving Tom als een verloren zoon, die hem een heel mooi cadeau kwam brengen.

We konden het vanwege Branzi’s kwetsbare conditie niet al te lang maken maar toen we buiten stonden was er die enorme opluchting van “dát ging goed man / high five / 100% “ tot “als het bij die anderen ook zo goed gaat… ”!

En inderdaad, de ontvangst en de reacties van de andere ontwerpers waren niet minder hartverwarmend en wat zijn we achteraf gezien blij dat we na elke afspraak die high five er in hielden – wát een goed team waren we onder leiding van jou, Tom. Tom de gids, Tom de allesweter, Tom de goedlachse, Tom de ambassadeur, Tom onze grote verbinder.

Frans, je zei afgelopen maandag dat de Design Academie in Eindhoven het hoogst mogelijke is voor opleidingen in design. Zo mogelijk nóg ambitieuzer is het om de vier groten der aarde van de Memphis groep bij elkaar te vangen in één keramisch project. Als we dat komende zomer ook nog eens kunnen presenteren in Milaan, dan heeft Tom werkelijk alles bereikt wat in zijn mogelijkheden lag.

Wij gaan als Cor Unum alles op alles zetten om dit project succesvol te laten zijn in Tom zijn gedachte.

Vanaf nu gaat dit project dan ook heten: Le quatro stagioni di Tom.

Ter nagedachtenis, maar vooral ter ere van een onvergetelijke collega en vriend.