Wieki Somers studeerde aan de Design Academy Eindhoven, waar ze al in haar derde jaar voor een designprijs werd genomineerd. In 2003 startte ze, samen met ontwerper Dylan van de Berg, Studio Wieki Somers. De ontwerpen kenmerken zich door een terugkerende fantasie-element dat ook uiting krijgt in de meest alledaagse voorwerpen. Hun ontwerpen, die voornamelijk in opdracht worden gerealiseerd in samenwerking met galeries en bedrijven, zijn te herkennen aan hun kritische benadering van thema’s en een experimentele, verfijnde manier van ontwerpen.

De eerste samenwerking met Wieki was in 2005 met de groene Blossom. Hij is in opdracht van Cor Unum ontworpen. De aardewerken vaas Blossom heeft de natuurlijke vorm van een breekbare bloemtak. De bloemetjes en de blaadjes zijn met een transfer ingebrand. De groen Blossom heeft groen bloemetjes en groene blaadjes en een oplage van 50 stuks en was vrijwel direct uitverkocht. Daarna volgde de zwarte Blossom met zilveren takken en knopjes van zilverdruk ook in oplage van 50 stuks. In 2007  kwam de Blossom damask, die zacht grijze bijna schetsmatige tekeningen heeft van berenklauwen, bloemetjes en beestjes in oplage van 100 stuks. In 2020 is de Blossom Ants gekomen. Op deze zacht gele Blossom kruipen honderden miertjes naar boven en af en toe is er een kakkerlak of spinnetje te ontdekken. Ook in een oplage van 100 stuks.

In het verleden hebben we met haar veel meer keramische werken gemaakt, vaak in opdracht als relatiegeschenk. Bv. een kop en schotel met Jeroen Bosch afbeeldingen  voor het stedelijk museum ‘s-Hertogenbosch. De matras vaas met de bloemen.

Het oeuvre blinkt uit door kwaliteit, niet door kwantiteit. Door het complexe maakproces en het exclusieve materiaalgebruik is de oplage van hun ontwerpen gelimiteerd. In winkels vind je het maar zelden; wel is het aangekocht door vooraanstaande musea als het MoMA in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen.

*Foto credits Anne Timmer