“Altijd Kermis” Cor Unum-Kiki van Eijk

“Altijd Kermis” Cor Unum in samenwerking met Kiki van Eijk.

“Altijd Kermis” Cor Unum-Kiki van Eijk.
Geboren en getogen in Tegelen heeft Kiki sterke en warme herinneringen aan dit dorpsplein.
Eén keer per jaar was er een kermis! Het hele plein transformeerde in een geheel nieuwe dynamiek: het was spannend, levendig, vol vreugde en vooral heel kleurrijk. Op zwoele zomeravonden hopten we van de ene kermis naar de andere. Ik herinner me nog het Luna Park, de rups en natuurlijk de snoepkraampjes met grote snoepzakken.
Toen de kermis voorbij was, veranderde het plein weer in de normale gang van zaken, namelijk een saai plein.
Door de jaren heen heeft dit plein steeds meer zijn ziel verloren… Waarom kan er niet altijd een kermis zijn?!
Daarom ontwierp Kiki een sculptuur die de dynamiek van een kermis uitstraalt met een eigentijdse twist en die op geheel eigen wijze de keramiekgeschiedenis van Tegelen weergeeft.
Kiki hoop dat dit gespreksonderwerp de stad Venlo/Tegelen zal inspireren en stimuleren om er weer een levendig centrum van te maken en haar inwoners opnieuw met elkaar te verbinden.

“Altijs Kermis” Cor Unum-Kiki van Eijk

Voor dit project ging zij een bijzondere samenwerking aan met Cor Unum. Ze vroeg Cor Unum een paar honderd tegels te produceren in 2 kleuren blauw die door hun iconografie en relief de keramiek historie van Tegelen vertellen. Namelijk: de pannenkletser (dakpan), het dakpan fabriekje en de pottenbakker. Daarnaast heeft Cor Unum 3 gigantische soft candybags in steengoed gemaakt. Deze hangen als in een snoepkraampje. Kiki werkt al zo’n 20 jaar met Cor Unum samen en wist dat dit de plek was met alle kennis en ambacht aanwezig om dit tot een prachtig eindresultaat te brengen: puur vakmanschap en liefde!

Citaat:Nu.Venlo.nl 

Onder grote belangstelling is vrijdag 19 april 2024 het kunstwerk ‘Alles is Kermis’ van oud-inwoonster Kiki van Eijk onthuld op het Wilhelminaplein in Tegelen. Met de onthulling gaf gedeputeerde Jasper Kuntzelaers het startsein voor de werkzaamheden in het centrum van Tegelen.
Designer Kiki van Eijk over haar werk
Het keramieken kunstwerk verwijst naar de historie van Tegelen en de kermis op het Wilhelminaplein. Het is een opvallende verschijning naast de Sint Martinuskerk. ‘Hier komen kunst en erfgoed in een bijzonder mooi hedendaags spel samen. De soberheid en historie van het kolossaal kerkgebouw met haar architectuur en perken en het vrolijke sculptuur vol impact en positieve geschiedenis. Het verhaal en materiaal verhouden zich tot het historisch en recent verleden, maar de beeldtaal doet daarnaast iets speciaals; zij neemt de hedendaagse en toekomstige toeschouwer mee, interesseert, prikkelt en informeert haar in een nieuwe context. ‘Altijd Kermis’ maakt zo een brug naar nieuwe ontwikkelingen, herinneringen en toekomstige verhalen.’

“Altijd Kermis” Cor Unum-Kiki van Eijk

Onthulling Kunstwerk “Altijd Kermis” van Kiki van Eijk op 19 april 2024 in Tegelen.

Foto’s Venlo.nu en Kiki van Eijk

“Altijd Kermis” Tegelen Onthulling

“Altijd Kermis” Cor Unum-Kiki van Eijk

Cor Unum heeft 240 tegels in 28 verschillende variaties met de hand gemaakt in 2 kleuren blauw die door hun iconografie en relief de keramiek historie van Tegelen vertellen. Namelijk: de pannenkletser (dakpan), het dakpan fabriekje en de pottenbakker.

Foto’s Kiki van Eijk

“Altijd Kermis” Cor Unum-Kiki van Eijk

Daarnaast heeft Cor Unum 3 gigantische soft candybags in steengoed gemaakt. Deze hangen als in een snoepkraampje.

In klein formaat zijn deze snoepzakken te koop in de winkel van Cor Unum of via de webshop.

Foto’s Kiki van Eijk

Soft Candybag

Zoek door onze collectie

Sluiten