Hinthammer Bekooring Anton Reijnders

Een van de eerste kunstwerken van het Keramisch Spoor, een gemeentelijk project van zestien keramische kunstwerken. Het kunstwerk ” Hinthammer Bekooring Anton Reijnders” is een cadeau van de gemeente vanwege het 40-jarig bestaan van Hintham-Zuid in 2006.

Het college besluit de opdracht voor het ontwerpen van een kunstwerk op de rotonde in Hintham Zuid bij Anton Rijnders neer te leggen. (Het college is enthousiast over zijn schetsontwerp dat hij presenteerde voor het kunstwerk dat wordt gerealiseerd ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan van de wijk.

Anton Reijnders is een gerenommeerd keramisch kunstenaar. Zijn werk bevindt zich in musea en andere locaties over de hele wereld.

De thema’s van het Keramisch Spoor zijn Jeroen Bosch en de stadshistorie. Die passen helemaal bij Anton Reijnders: “Jeroen Bosch was permanent bezig met ‘la condition humaine’, de menselijke gesteldheid. En dat doe ik ook. En ook ik breng tegengestelde betekenisdragers samen en diep de verschillende betekenislagen uit in relatie tot het tijdsgewricht. Dé kenmerken van mijn werk.”

Hinthammer Bekooring gaat over het feit dat wij als mensen constant onze eigen wensen centraal stellen, met als consequentie dat we daardoor niet openstaan voor wat zich aandient en vaak veel belangrijker is dan onze eigen wensjes. Dat is bekoring in de betekenis van verleiding.”

De elementen van het kunstwerk zijn gemaakt van vorstbestendige klei en uitgevoerd in de kleuren van Jeroen Bosch’ werk De Verzoeking van de Heilige Antonius. Het zijn figuratieve, herkenbare elementen. Vier zwarte torentjes, bijvoorbeeld, verbeelden de hoektorens van de Hinthamse Annakerk.
De hogere torens verbeelden het historische silhouet van de stad gezien vanuit het Bossche Broek; de peer is de vrucht van onze wensen; twee rode druppels staan voor het verlangen naar iets, het bekoren; een wijsvinger priemt omhoog voor het weten en vermanen; een halve rode bol is symbool voor de opkomende zon. En zo vertelt elk element zijn eigen verhaal op de rotonde.
De elementen zijn 23 tot 160 centimeter hoog en staan straks op een gegalvaniseerde tafel van drie meter hoog, 4,5 breed en één meter diep.

Onthulling

Hinthammer Bekooring Anton Reijnders

vond plaats 5 maart 2008

locatie: Rotonde  Pastoor van Thiellaan, Jan Heijmanslaan en Vincent van Goghlaan, ’s Hertogenbosch

Foto Locatie: A.F.A.M. Wetzer, 18 april 2008