“Reuzenkralen Cor Unum-Parklaan”

“Reuzenkralen Cor Unum-Parklaan” 

In 2020 heeft Cor Unum 30 grote keramische kralen gemaakt voor een kunstproject in het Merovechpark in Rijnsburg. Opdrachtgever was Parklaan Buitengewone projecten, de ontwerpers van het park. De kralen in het park verbeelden het onder het maaiveld aanwezige grafveld uit de vroege Middeleeuwen. Vrouwen en mannen werden in die tijd (ca 500 na Chr) met kralenkettingen begraven. De parkkralen zijn gemaakt van steengoed en zo solide dat ze in de openbare buitenruimte goed blijven. Kinderen gebruiken de kralen als speelaanleiding.  Het park is openbaar toegankelijk en ligt aan Clovislaan in Rijnsburg.

Over PARKLAAN
De kralen zijn ontworpen door Aleks Droog en Marcel Eekhout van PARKLAAN. Beiden zijn van oorsprong landschapsarchitecten, maar hebben zich ontwikkeld tot veelzijdige ontwerpers van bijzondere projecten
“Reuzenkralen Cor Unum-Parklaan” Kralen met een verhaal
In het Merovechpark in Rijnsburg zijn 30 unieke reuzenkralen geplaatst. De kralen verwijzen naar een archeologische vondst die in het park verborgen ligt. Bij opgravingen zijn hier kralen uit de Merovingische periode gevonden (400800 na Christus). De kralen waren grafgiften en ze gaven status aan de drager en zouden fortuin en voorspoed brengen. De reusachtige kralen maken dit bijzondere verleden zichtbaar en vormen een rustpunt in het park. Kralen collectie
Kralen als tuinornament
Kralen zijn niet alleen gevonden in Rijnsburg, maar ook in Friesland, Denemarken en aan de Oostzeekust. De gigantische kralen kunnen ook over elke ruimte worden verspreid. Cor Unum maakt deze unieke kralen als tuinornamenten of als bijzonder object voor in je interieur. Dit resulteert in een prachtig object met een bijzondere geschiedenis.
Elke kraal is uniek
Net als in het park is elke kraal uniek. Ze zijn met de hand gevormd en geglazuurd. Men kan kiezen tussen verschillende vormen en verschillende kleuren. Op deze manier wordt de samenstelling van één of meerdere kralen op maat gemaakt. Blauw terrazzo met transparant glazuur Blauw terrazzo met transparant glazuur Kurk terrazzo met transparant glazuur Kurk terrazzo met transparant glazuur Wit met blauw glazuur Wit met blauw glazuur Zwart met zwart glazuur Zwart met zwart glazuur

Maakproces

Het maken van de kralen is heel arbeidsintensief. Dit heeft ook vooral te maken met de grootte van de kralen. De klei wordt met de hand in de mal gebracht, na het drogen wordt de mal in delen verwijderd en worden oneffenheden weggewerkt.

Foto’s Alks Droog en Iet Katwijk

Als de kraal uit de mal komt moet de de kraal worden bewerkt en geglazuurd worden om vervolgens te worden gebakken in de oven.

Foto’s Alks Droog en Iet Katwijk

 

De kralen die uit de oven komen worden geïnspecteerd op scheuren, die ontstaan zouden kunnen zijn tijdens het bakproces.

Foto’s Alks Droog en Iet Katwijk

Het goede nieuws is dat de kralen nu ook voor de particuliere en zakelijke markt worden gemaakt.

Eigentijdse grote tuinornamenten van keramiek zie je niet veel. De keramische Reuzenkralen van Parklaan en Cor Unum zijn flink aan de maat en kunnen zowel in kleine als grote tuinen een plek vinden. De maat van de kralen varieert tussen de 45 en 75 centimeter. De kralen worden op bestelling gemaakt, elke kraal uniek.

De rijke vormentaal en het kleurengebruik van de Middeleeuwse kralen is vertaald naar de uitvergrote Reuzekralen. Ook de Reuzekralen zijn gemaakt steengoed. Er zijn maar liefst 16 verschillende kralen waaruit gekozen kan worden.

Door de variatie aan kleuren en vormen zijn er veel composities mogelijk. Er kan worden gekozen voor een ingetogen karakter met één kleur of juist vrolijk en opvallend karakter met verschillende kleuren en vormen. Iedereen kan zijn eigen compositie bedenken en deze natuurlijk ook weer veranderen door de kralen af en toe een andere plek in de tuin geven.

De kralen kunnen natuurlijk ook binnen neergelegd worden. Ze zijn super in een hal, loft, atrium of ruime woonkamer. Door zorgvuldige afwerking en het met hand aangebrachte glazuur zijn de kralen op afstand, maar ook dichtbij mooi en intrigerend.

Reuzenkralen Olijf, Olijf liggend, Appel en Kegel

Zoek door onze collectie

Sluiten